Willem de Boer

Onderzoek en wetenschap

Onderzoek en wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten in ziekte, onder behandeling of in herstel, een verhoogde eiwitbehoefte hebben. Een gezonde volwassene heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een patiënt 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Patiënten in een zorginstelling ondervinden vaak een verminderde eetlust of misselijkheid. Ons zes-eetmomenten-concept is eiwitrijk en gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding. Door het aanbieden van zes kleinere porties verspreid over de dag, zorgen wij ervoor dat patiënten hun dagelijkse aanbevolen voedings- en eiwitbehoefte halen.

Een medewerker van puur staat bij een cateringpunt.

Samen voor succes

Bij ziekte, behandeling of herstel kan het spiermassaverlies van een patiënt snel gaan. Voldoende eiwit is daarin cruciaal. Dit voorkomt spiermassaverlies. Met drie eetmomenten per dag (ontbijt, lunch, avondeten) krijgt een patiënt vaak niet genoeg eiwitten binnen. Ons zes-eetmomenten-concept biedt naast de drie hoofdmaaltijden, eiwitrijke tussendoortjes.

 Waar zitten eiwitten in?

  • Melk, yoghurt en kwark
  • Vlees, vis, kip en vleesvervangers
  • Kaas
  • Peulvruchten
  • Vleeswaren

Richtlijnen goede voeding

Het zes-eetmomenten-concept is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Hierin staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden beschreven voor gezonde volwassene. Het advies in het kort:

 

  • Eet dagelijks tenminste 200 gram groente en 200 gram fruit
  • Eet dagelijks tenminste 90 gram bruin brood, volkorenbrood, of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet tenminste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • Eet één keer per week vis, bij voorkeur een vette vis
  • Drink dagelijks drie koppen thee
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt

Een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon

In de Richtlijnen Goede Voeding wordt ook een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon geadviseerd. Dit heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid maar ook voor het milieu. De vlees- en zuivelindustrie is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van alle broeikasgassen. Met het zes-eetmomenten-concept dragen we bij aan een verschuiving van dierlijke naar plantaardige voeding. Het voedingsconcept bevat elke dag vegetarische en/of plantaardige keuzes en dit proberen wij en dit aanbod wordt steeds groter.

Onze experts.

Lonneke Keuchenius

Lonneke Keuchenius

Diëtiste

kwaliteit@willemdeboer.nl

Erwin Stroo

Erwin Stroo

Product Developer

erwin@culicare.nl

Van ons mag je altijd meer verwachten

Contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Laat dan je gegevens en wensen achter. We nemen na aanvraag zo snel mogelijk contact met je op.

Onderzoek en wetenschap