René de Boer ontmoet Koning Willem-Alexander om te praten over netcongestie

Op woensdag 5 juni had onze directeur René de Boer de bijzondere eer om Koning Willem-Alexander te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Flevoland. Het bezoek stond in het teken van de energietransitie en de uitdaging van netcongestie.

Wat is netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnetwerk de gevraagde hoeveelheid elektriciteit niet kan transporteren door capaciteitsbeperkingen. Dit probleem kan ontstaan door een hoge vraag naar elektriciteit, beperkingen in de infrastructuur, of variabel aanbod van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. De gevolgen kunnen variëren van spanningsdalingen tot volledige stroomuitval. Met de voortschrijdende energietransitie is het voorkomen van netcongestie cruciaal, wat investeringen in netwerkcapaciteit, slimme netwerken, energieopslag en vraagsturing vereist.

Bij Willem de Boer wassen we ‘s nachts af

Bij Willem de Boer merken we dagelijks de impact van netcongestie. Onze oude vaatwasinstallatie draait op gas en is aan vervanging toe. Aangezien nieuwe gasgestookte installaties niet meer verkrijgbaar zijn, wilden we overstappen op een elektrische variant. Helaas kan het huidige energienetwerk deze extra belasting niet aan, waardoor we genoodzaakt zijn om ’s avonds en ’s nachts af te wassen. Dit is verre van ideaal en zorgt voor ontevredenheid onder onze medewerkers.

Twee netbeheerders op een aansluiting is de oplossing

Tijdens het gesprek met koning Willem-Alexander hebben we het potentieel van het Smart Grid Flevoland besproken. Dit is een energienet naast het openbare net, gevoed door duurzaam opgewekte energie, dat bedrijven in de omgeving kan ondersteunen bij tekortkomingen via hun bestaande aansluitingen. Dit zou niet alleen ons bedrijf, maar ook andere bedrijven in de regio kunnen ontlasten en bijdragen aan een efficiënter gebruik van het reguliere elektriciteitsnetwerk. Helaas verbiedt de huidige wetgeving bedrijven om bij twee netbeheerders een aansluiting te hebben, wat deze oplossing voorlopig belemmert.

Het bezoek van de koning en zijn oprechte interesse in de problematiek rondom netcongestie geven ons hoop. We blijven ons inzetten voor een experimenteerstatus die ons in staat stelt om de voordelen van het Smart Grid Flevoland volledig te benutten en zo een duurzame en effectieve bijdrage te leveren aan de oplossing van netcongestie.

Credits fotograaf: Jacques Tillmanns-Foto Focus