De wereld van IDDSI, masterclass van Eric-Jan Wissink | De Smaakman

Bij ouderdom, neurologische problemen, medicijngebruik, conditionele problemen of een ander oorzaak, kunnen kauw- en slikproblemen ontstaan. Mensen met kauw- en slikproblemen hebben voeding in aangepaste consistentie (IDDSI) nodig om een goede voedingstoestand te behouden om afvallen en spiermassaverlies te voorkomen. Wat mag en kan iemand eten en drinken? Hoe dik (consistent) mag het voedsel zijn? Hoe werkt het? En welke problemen lost het op? Belangrijke vragen die tijdens de masterclass zijn behandeld.

Waarom is IDDSI zo belangrijk?

Eten moet een feestje zijn. Voor iedereen. De angst om je in eten te verslikken, heeft grote gevolgen voor gevoel van veiligheid, comfort en autonomie. Onze product developer Erwin Stroo, diëtist Lonneke Keuchenius en keukenmanager Herbert Schreuder, hebben deelgenomen aan een informatieve masterclass over IDDSI. Theoretische kaders werden gecombineerd met praktische toepassingen. De training bood inzicht in de complexiteit van kauw- en slikproblemen bij diverse doelgroepen. Met deze verdieping kunnen wij nog beter ondersteunen in het samenstellen van het menu voor onze zorgklanten.

Overwin Kauw- en Slikproblemen met Stijl!

Tijdens de masterclass werd een stukje theorie over de achtergrond en het ontstaan van kauw- en slikproblemen in de vorm van een interactieve presentatie van logopedist Marise Neijman. De groep geïnteresseerden kreeg uitleg over hoe de IDDSI-classificatie opgebouwd is (welke voeding valt onder welke classificatie en met welke specifieke eigenschappen), welke testen er zijn om te kijken of de voeding in de juiste IDDSI-classificatie valt en hoe je deze testen uitvoert. Na de lunch begon het praktijkgedeelte. De opdracht was om in twee- of drietallen de recepturen van Eric-Jan te maken in verschillende IDDSI niveaus en hoe je dit in de dagelijkse productie zo efficiënt mogelijk kunt maken, zonder al te veel extra handelingen. Uiteraard is de presentatie ook van groot belang. Mooi gepresenteerde gerechten dragen indirect bij aan de eetlust, proeven doe je niet alleen met je mond maar ook met je ogen en je andere zintuigen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat bewoners en patiënten de juiste voeding binnen krijgen en zich sterk voelen.

We kunnen niet wachten om deze kennis te delen en toe te passen in de praktijk!

Ben je geïnteresseerd in IDDSI of ben je benieuwd hoe wij dit toepassen in de praktijk? Neem dan contact met ons op.